De Oase’ wint boerderij provincie Overijssel

Vandaag maakte de jury van het project Buitenkansen de winnaar bekend van de leegstaande boerderij aan de Spijkerweg 1 in Stegeren. Na een publieksstemming en het oordeel van de jury kreeg de Oase van juryvoorzitter gedeputeerde Monique van Haaf de sleutel overhandigd: “De Oase maakt goed gebruik van de kwaliteiten die deze plek te bieden heeft, rust en actief contact met het buurtschap. Daarnaast heeft het een realistisch plan, gebruikmakend van het volledige erf en opstallen en is de kans aannemelijk dat de Oase na twee jaar deze onderneming kan blijven voortzetten”.

De Oase: terugdringen van depressie en burn-out

Het overkoepelende doel van de Oase is het terugdringen van depressie en burn-out. Depressie en burn-out vormen een groot maatschappelijk probleem. De Oase richt zich specifiek op naasten van mensen met kanker, een risicogroep voor depressie en burn-out. De Oase gaat op Spijkerweg 1 voor hen logeer- en dagopvang bieden met professionele begeleiding in een huiselijke en landelijke omgeving.

VAB-athon: ideeën uit de Overijsselse samenleving

Leegstand in het buitengebied neemt snel toe. Alleen al in Overijssel is de verwachting dat tot 2030 maar liefst 3.000 boerderijen leegkomen. Met een VAB-athon, een uniek experiment voor de invulling van Vrijkomende Agrarische Bebouwing, geeft de provincie volop aandacht aan dit probleem. Met de 24-uurs ideeënmarathon heeft Overijssel zo veel mogelijk creatieve, kansrijke concepten opgehaald uit de Overijsselse samenleving, waaruit nu een winnend concept is gekozen. Monique van Haaf: “Vanuit het probleem van leegstand zijn we op zoek gegaan naar kansen. Hoe we leegstaande boerderijen een tweede leven kunnen geven. En als je zo’n concept dan vervolgens uitwerkt, wat daar allemaal bij komt kijken. Dat traject gaan we nu aan met de Oase.”