Deventer Op Stelten: het grootste theaterfestival in het Oosten van Nederland

Tijdens het internationaal buitentheaterfestival ‘Deventer Op Stelten’ is de stad één groot theater met in totaal ruim 150 nationale en internationale topvoorstellingen in de historische binnenstad van Deventer en locaties in en rondom het centrum. Van vrijdagavond 7 t/m zondagmiddag 9 juli zijn op monumentale pleinen, in parken en straten, kerken en kleinere locaties theatervoorstellingen te zien uit Frankrijk, Duitsland, Spanje, Engeland, België en Nederland.

De toegang tot het festival is gratis, met uitzondering van enkele voorstellingen, o.a. in de Schouwburg. Voor meer informatie: www.deventeropstelten.nl

Door de specifieke vorm en artistieke kwaliteit is ‘Deventer Op Stelten’ uitgegroeid tot een toonaangevend festival voor internationaal buitentheater. Het programmeren van voorstellingen op hoog niveau, zowel in letterlijke als figuurlijke zin, maakt het festival onderscheidend ten opzichte van andere festivals in binnen- en buitenland. Van hoogstaand buitentheater tot openluchtvoorstellingen hoog boven het publiek, van theater op stelten tot spektakel op hoog niveau, van humoristische acts tot intieme theaterconfrontaties.
Mede dankzij toekenningen van het Fonds Podiumkunsten en de Provincie Overijssel voor de komende vier jaar, is het mogelijk om de kwaliteit en dynamiek van het festival nog verder uit te breiden en te verbreden.

‘Deventer Op Stelten’ is jaarlijks in juli en wordt door ruim 120.000 bezoekers beleefd als een bijzonder, toegankelijk, feestelijk en hoogstaand cultureel festival. In 2016 vond met veel succes de 20e editie plaats.
Het festival wordt georganiseerd door het Evenementenbureau van de VVV Deventer en is mede mogelijk dankzij de Gemeente Deventer, Provincie Overijssel, Fonds Podiumkunsten en Acción Cultural Espan͂ola (AC/E) voor internationalisering van Spaanse cultuur, sponsoren Van Wijnen, Drukwerkdeal, Witteveen+Bos,, Centrumgarage, Tauw, Wolters bv, Smurfit Kappa, Rabobank en Grolsch, bijdragen van horeca en ambulante handel en alle sponsoren van Deventer Evenementenstad.

Twee grote parades

‘Deventer Op Stelten’ pakt dit jaar groots uit door onder meer twee grote parades gelijktijdig te programmeren op vrijdag- en zaterdagavond.
Op de Brink start de spectaculaire paradevoorstelling ‘Firebirds’ van Theater Titanick (Duitsland). Met een vliegwedstrijd als uitgangspunt banen vijf roekeloze waaghalspiloten zich via de Welle een weg door de stad met hun fascinerende en vreemdsoortige vliegmachines. De parade wordt begeleid door opzwepende live-muziek van de Franse fanfare Le Snob, special effects en 15 amateurspelers uit Deventer. Welke vliegmachine lukt het als eerste hoog het luchtruim in te vliegen tijdens de grootse finale op het Grote Kerkhof?

Tegelijkertijd begint op de Houtmarkt ‘Figures Libres’ van KompleX Kapharnaüm (Frankrijk). Deze grootschalige parade met gigantische projecties op gebouwen, live-muziek en theater gaat via de Verzetslaan, Leeuwenbrug en Keizerstraat naar de Brink. De 28 spelers transformeren de stad tot een moderne, urban speelplaats. ‘Figures Libres’ gaat over het complexe begrip identiteit: Wie zijn wij, wie ben jij, wie ben ik?
Op gevels en muren verschijnen gezichten, allemaal verschillend, elk getuige van een unieke geschiedenis.
Wat brengt ons samen? Wat onderscheidt ons?

Andere hoogtepunten

Andere hoogtepunten dit jaar zijn onder meer Cia Maduixa, Nofit State Circus en Motionhouse en Les Rois Vagabonds.
Cia Maduixa (Spanje) is te zien met de Nederlandse première van ‘Mulïer’, een voorstelling op internationaal topniveau. Deze krachtige dans op stelten is een eerbetoon aan alle vrouwen die eeuwen lang hebben gestreden tegen onderdrukking, en nog steeds vechten om vrij te kunnen bewegen. Met dans en evenwicht, beweging en visuele poëzie zoeken de vijf danseressen fysieke en emotionele grenzen op.
De voorstelling is mede geïnspireerd op hun eerdere bezoek aan ‘Deventer Op Stelten’ en de uitdaging om een steltenvoorstelling te maken met een duidelijk verhaal, te zien in de Boreeltuin.

Nofit State Circus en Motionhouse (UK) hebben hun disciplines samengebracht in ‘Block’, een spectaculaire mix van circus, dans, theater en urban invloeden. Op de Beestenmarkt worden twintig metershoge blokken door zeven artiesten afgebroken en weer opgebouwd tot een oneindige verscheidenheid aan vormen, als metafoor voor het leven in de moderne stad, haar tegenstellingen en uitdagingen. Nederlandse première.

In de grote zaal van de Schouwburg speelt Les Rois Vagabonds (Frankrijk) de Nederlandse première van ‘Concerto pour deux Clowns’, een topvoorstelling met mime, acrobatiek, bijzondere effecten en klassieke muziek. Vivaldi, Strauss en Bach staan op het programma, maar… de muzikanten zijn twee clowns!
Deze clowns laten het publiek niet alleen lachen, maar nemen hen mee in hun verhaal over de liefde en de dood. Verdriet, blijdschap, onhandigheid: alles komt voorbij. ‘Concerto pour deux Clowns’ is alleen toegankelijk met tickets (€ 5,-, leeftijd 8+). Ticketverkoop via www.deventerschouwburg.nl (vanaf 25 mei).

Bewegingstheater

Eén van de programmalijnen dit jaar is de focus op lichaam en beweging, met een aantal vernieuwende voorstellingen op het gebied van bewegingstheater.

In de kleine zaal van de Schouwburg is ‘Aneckxander’ van Alexander Vantournhout en Bauke Lievens (België) te zien, een solo voor één acrobatisch lichaam. Een rauw zelfportret, waarin zijn lichaam zich blootstelt en tegelijkertijd tracht te ontsnappen aan de blik van het publiek. Kwetsbaar en naakt, ontzagwekkend en intrigerend. ‘Aneckxander’ is alleen toegankelijk met tickets (€ 10,-, leeftijd 14+). Ticketverkoop via www.deventerschouwburg.nl (vanaf 25 mei).

Cie Woest (Nederland) brengt de wereldpremière van ‘Lucky Shots’: bewegingstheater in een originele en fragmentarische voorstelling, waarin het publiek absurde beelden en banale situaties voorgeschoteld krijgt.
De zwaartekracht wordt door de vijf vrouwelijke performers uitgedaagd met groteske uitvergrotingen en onverwachte wendingen. Te zien op de Nieuwe Markt.

‘Murikamification’ van Arch8 (Nederland) is een absurdistische performance met moderne dans op alledaagse plekken, dwars door stad. Choreograaf Erik Kaiel (Libië/VS) heeft zich laten inspireren door de surrealistische verhalen van de Japanse schrijver Haruki Murakami. Geen steeg is te smal, helling te steil of muur te hoog. Voor Arch8 zijn gratis tickets nodig (verkrijgbaar vanaf 1 juni), info www.deventeropstelten.nl.

In de Grote of Lebuinuskerk is het innemende ‘Fossil’ te zien van Groupe Fluo (Frankrijk). ‘Fossil’ grenst aan een installatie en live performance. De voorstelling bestaat uit een fragiele constructie, 363 boeken, een danser, een lezer, en de zoektocht naar evenwicht. Het gezelschap weet de materialiteit van boeken en het ongrijpbare van woorden op een bijzondere manier te verbinden. Nederlandse première.

Feestelijk buitentheater

Close-Act (Nederland) bestaat dit jaar 25 jaar en komt naar Deventer met de speciale productie ‘Convoy Red’: een muzikale parade op de Brink met een slagwerkmobiel, 9 steltdansers, rook en een gigantische vogel. Getooid in imposante, rode kostuums torenen de steltdansers hoog boven het publiek uit. Extra bijzonder: er doen ruim 15 vrijwilligers uit Deventer actief mee!
Op de Brink en in de winkelstraten zijn verder een aantal kleinere theateracts te zien: de humoristische solo-act ‘Perfect Working Order’ van Cie 1 Watt (Frankrijk), de kleine, mechanische robot Klug (Frankrijk), metershoog springende steltenacrobaten in ‘Conquête Speciale’ van Tac O Tac (Frankrijk) en Exoot (Nederland) met het rondrijdende aquarium ‘ScubaBianchi’ en de interactieve oldtimer ‘Ami6’.

Op het Klooster brengt Circo Ripopolo (België) de kleine, non-verbale circusvoorstelling ‘Dopo Ripopolo’.
Als zijn circuspartner er met de kassa en een knappe Russische trapeziste vandoor is, moet Giancarlo zich alleen zien te redden. Hij haalt al zijn creativiteit en technische snufjes uit de kast, want the show must go on!

Campi Qui Pugui Produccions (Spanje) speelt op het Boreelplein de komische straatvoorstelling ‘Manneken’s Piss’, geïnspireerd op de beroemde Manneken Pis fontein uit Brussel.

Op het Lamme van Dieseplein laten twee eigenaardige imkers van Artizani (UK) in ‘Bees’ zien wat bijen doen als ze niet zoemen, een multi-zintuiglijke interactieve installatie met bijenkorven vol zoete verrassingen.

Jong talent

Theater Gajes (Nederland/Deventer) heeft samen met 10 theaterstudenten een speciale festivalproductie gemaakt. ‘Het Beloofde Land’ is een theatraal sociaal experiment dat uitmondt in een korte voorstelling en veel tegenstrijdige gevoelens. Publiek krijgt de kans om deel uit te maken van een nieuwe sociale groep.
Kortom: een interactieve, muzikale, absurde, maar ook komische beleving, op het Burgemeestershof.

Het Theaterschip (Nederland/Deventer) speelt de locatietheatervoorstelling ‘Hoogmoed’. Drie nieuwe en drie ervaren theatermakers hebben in co-creatie met 20 jonge spelers een drieluik gemaakt rondom het thema ‘hoogmoed’, waarbij drie zeecontainers als omgekeerde kijkdozen fungeren. ‘Hoogmoed’ is toegankelijk met tickets (€ 5,-), verkrijgbaar via www.theaterschip.nl (vanaf 25 mei).

‘Voorstad Verbindt’ is een sociaal kunstproject in de Deventer wijk Voorstad van Kim Arntzen. Tijdens ‘Deventer Op Stelten’ zijn op zondag op de Brink ‘De langste sjaal in rood en geel’ en een grote bewegende adelaar (het wapen van Deventer én van de Go Ahead Eagles) met vele kleine adelaartjes te zien in samenwerking met VoorstadKIDS.

Worpplantsoen

Even een break nodig van het buitentheater? Kom dan ook dit jaar naar muziekfestival ‘Hoogtevrees’ in het hart van het Worpplantsoen. Lekker luieren in het gras, genieten van heel veel bands, dj’s, een hapje en een drankje. Op het programma dit jaar onder meer Paul Sinha, André Brasseur, Jo Goes Hunting en DAAU.
‘Hoogtevrees’ wordt georganiseerd i.s.m. Poppodium het Burgerweeshuis.

In het Worpplantsoen is ook het jonge circusgezelschap Collectif À Sens Unique te zien met ‘Léger Démêlé’. In deze acrobatische voorstelling kunnen de vijf spelers aanvankelijk prima met elkaar overweg, ze ondersteunen elkaar en liften elkaar op. Maar hoe meer tijd ze met elkaar doorbrengen, hoe meer dingen er misgaan: van onderlinge relaties en communicatie, van koorddansen tot gedurfde stunts.

Festivalcafé en buffet

In de Grote of Lebuinuskerk is voor publiek op zaterdag 8 juli een speciaal festivalbuffet van 17.00-20.00 uur, met eerlijke producten uit Salland en internationale gerechten (tickets: www.cateringbielderman.nl/buffet-op-stelten of tijdens het festival bij de kerk). De kerk is ook verder tijdens het festival geopend.

In het Burgerweeshuis is er tijdens ‘Deventer Op Stelten’ een speciaal festivalcafé met een sfeervolle festivaltuin voor een hapje en drankje, optredens van het Mobiele Naaiatelier en Juke-O-Cycle en een (nachtelijk) danscafé. Toegankelijk voor publiek, artiesten en festivalmedewerkers.

Naam: internationaal buitentheaterfestival ‘Deventer Op Stelten’

Locatie: Deventer binnenstad en locaties in en rondom het centrum (o.a. Worpplantsoen en Beestenmarkt)

Data en tijden: vrijdagavond 7 juli 20.30-24.00 uur
zaterdag 8 juli 12.30-17.00 uur en 20.30-24.00 uur
zondagmiddag 9 juli 12.30-17.00 uur

Toegang: De toegang tot het festival ‘Deventer Op Stelten’ is gratis, met uitzondering van de voorstellingen in de Schouwburg (ticketverkoop www.deventerschouwburg.nl vanaf 25 mei) en het Theaterschip (ticketverkoop www.theaterschip.nl vanaf 25 mei). Voor Arch8 zijn vanaf 1 juni gratis tickets verkrijgbaar (info www.deventeropstelten.nl)

Alle andere voorstellingen zijn gratis toegankelijk. Houd op sommige locaties wel rekening met grote drukte. Dus kom op tijd, want vol is vol!

Programma: Het festivalprogramma staat op www.deventeropstelten.nl, in juni staat het volledige speelschema op de website. Eind juni verschijnt het programmaboekje en de speciale festivalkrant als bijlage bij alle dagbladen van de Stentor.

Bereikbaarheid: Deventer is goed bereikbaar met de trein en het openbaar vervoer. Vanaf het NS- en busstation Deventer is het 3 minuten lopen naar het centrum.
Voor meer informatie www.ns.nl of tel. 0900 9292

Voor parkeren volg de parkeerroute rondom het centrum (o.a. Centrumgarage, parkeergarages de Boreel, Stationsplein, Stadspoort en Brink).
Er is een extra parkeerterrein op de Worp. Er varen extra pontjes met langere vaartijden vanaf de Worp.

Bezoekersaantal: ca. 120.000 bezoekers

Publieksinformatie: VVV Deventer
Brink 89 (Penninckshuis)
tel. 0570 710 120
www.deventeropstelten.nl