Debat Filmtheater kost wethouder en college gemeente Deventer de kop

De raadsvergadering van woensdagavond omtrent een nieuw stuk financiering ter waarde van 828.000 euro voor het nieuwe Filmtheater de Viking spitste zich vooral toe op hoe het bedrag te financieren en uit welk potje dan precies. Deventer Belang en de ChristenUnie willen vooral graag van de wethouder weten of de zaakjes bij de NV Maatschappelijk Vastgoed nu onder controle zijn. College partij D66 wil gewoon door met het Filmtheater en daarbij speelt geld kennelijk geen enkele rol. Ook collegepartij PvdA wil niet stoppen met het project en geeft groen licht voor de financiering. PvdA vraagt zich echter ook wel af hoe het zover heeft kunnen komen.

Gemeentebelang geeft aan dat de toon van de second opinion over de bouw zodanig is dat de raad wordt geschoffeerd, maar is ook zeer duidelijk dat de raad niet genoeg informatie over de gang van zaken heeft gekregen.  De partijen geven aan dat de wethouder nu clip en klaar moet aangeven hoe het nu allemaal zover heeft kunnen komen. Wethouder Hartogh Heys (D66) geeft aan dat het beschikbare budget aan de voorkant de totale 10 miljoen al niet voldoende was om het project te kunnen realiseren op basis van de getekende vierkante meters.

De wethouder had de insteek, de raad heeft 10 miljoen aangegeven laten we dan ook proberen on het binnen het budget van 10 miljoen voor elkaar te krijgen. De NV Deventer Vastgoed heeft dit ook op deze manier aangegeven bij de wethouder. De vraag aan de wethouder is vooral waarom hij de raad bij het op-plussen van het aantal te bouwen vierkante meters en dus hogere kosten de raad niet op de hoogte heeft gesteld. De wethouder geeft aan dat de ontwikkelaar het gebouw toch voor bedrag x kon bouwen en daarmee dus binnen de gestelde norm bleef en dus was het niet nodig om de raad daarover extra te informeren. Henk Groothuis van het CDA geeft in de 2e termijn van het debat aan dat de wethouder zich er wel erg makkelijk vanaf maakt. CDA twijfelt aan de risico’s en denkt dat er nog meer aan zit te komen.

VVD stelt dat er geen plan B is dus moeten we door. Gemeentebelang is ook niet overtuigd, hoe moet het verder? Gemeentebelang wil voor 1 september een nieuw plan van de ontwikkelaar en een nieuw exploitatieplan van het filmtheater zelf en dus drie maanden uitstel met de daaraan gebonden kosten. Het gehele debat lijkt een herhaling van zetten en verandert niets aan het feit dat het Filmtheater er ondanks alles gewoon moet komen. De culturele trein van de gemeente Deventer mag wat kosten en dendert gewoon op volle snelheid door.

De drie college partijen Gemeentebelang, CDA en PvdA zegden wel het vertrouwen in de wethouder van andere college partij D66 op. Bas Noor de fractievoorzitter van D66 gaf aan dat zijn partij zich nu met onmiddellijke ingang terug trekt uit het college. De D66 wethouder de heer Hartogh Heys heeft zijn ontslag aangeboden. Na een schorsing kwam Bram Emens van Deventer Belang ook nog met een motie waarin de gemeenteraad het vertrouwen in het volledige college van de gemeente Deventer opzegde. Deze motie is met 21 stemmen voor en 16 tegen aangenomen. Dat betekent dat de gemeente Deventer geen college meer heeft en ook moet opstappen.