Deventer is weer Stokvissengat

Borden ‘Stokvissengat’ pronken weer. Vanaf vrijdag t/m dinsdag 5 maart 2019 is het weer carnaval in Deventer. Daarmee wordt Deventer weer Stokkenvissengat en wordt er weer CARNAVAL gevierd in Deventer.

De ‘borden’ duiden aan dat Deventer tijdens carnaval Stokvissengat heet. Er worden fraai vormgegeven zakken over de gemeenteborden geplaatst, zodat voor ieder die het Stokvissengat binnen rijdt duidelijk is dat er boven de rivieren ook carnaval gevierd wordt. Bij de Deurzakkers staat carnaval staat ook in teken van de symbolen als ‘BOB’ en het lieveheersbeestje, welke visueel verwerkt zijn. Samen staat dit voor ‘Glaasje op laat u rijden en carnaval is een feest van en voor iedereen’.

De Bordencommissie van de oudste carnavalsvereniging van Deventer de ‘Deurzakkers Daeventer’ die dit al 29 jaar verzorgt, heeft ook dit jaar weer verzorgd. Traditioneel worden op carnavalsvrijdag, de dag van de opening van het Deventer carnaval, de borden op toegangswegen naar Deventer opgehangen. Voor aswoensdag zijn de borden weer keurig opgehaald

Hoe komt Deventer nu aan haar naam Stokvissengat?
Vroeger werden er stokvissen verhandeld in de haven van Deventer, vandaar dat ruim 50 jaar geleden met carnaval de stad werd omgedoopt tot Stokvissengat. De ‘Deurzakkers Daeventer’ hebben zo rond 1990 een bord ontworpen, met de naam Stokvissengat. Dit gebeurde in het grootste geheim, bij de geheime kamerheer van de carnavalsvereniging.

Het plaatsen van de borden ging vooraf gepaard met een borrel tussen de geheime kamerheer en de bordencommissie. De wens op een groots en mooi carnaval werd dan uitgesproken. De borrel was meer als hartverwarmer bedoeld, omdat het doorgaans rond de carnavalstijd erg koud kan zijn tijdens het ophangen van de borden. Helaas is de ontwerper en maker van het bord niet meer in ons midden.

Met het om toveren van Deventer naar Stokvissengat hoopt de huidige bordencommissie (Adam, Eli, Joost en John) dat CARNAVAL weer een succes wordt. En dat bijna een stukje cultureel erfgoed weer tot leven komt in Deventer!

Kijk op www.deurzakkers.nl voor meer informatie en foto’s.

Het bericht Deventer is weer Stokvissengat verscheen eerst op Salland TV.