Monumentaal pand van SallandWonen krijgt woonfunctie

SallandWonen geeft het monumentale pand ‘de Oudheidkamer’, ook bekend onder de naam ‘het Wijhes Museum’, aan de Kerkstraat in Wijhe een nieuwe bestemming. Bouwbedrijf Hemeltjen uit Wijhe zal hier in opdracht van SallandWonen zes nagenoeg energie-neutrale appartementen realiseren voor 1- en 2- persoonshuishoudens. De woningen komen beschikbaar voor de reguliere verhuur.

Het pand is al een flink aantal jaren in bezit van SallandWonen en is verhuurd aan de Historische Vereniging Wijhe. Het monumentale pand is toe aan een grondige opknapbeurt. Dat moment pakt SallandWonen aan om er woningen in te realiseren. Als het pand een woonfunctie krijgt, sluit dat aan bij de kerntaak van SallandWonen: ‘het verhuren van duurzame en betaalbare woningen’.
SallandWonen heeft daarom – met pijn in het hart – het contract met de Historische Vereniging Wijhe opgezegd. De Historische Vereniging Wijhe betreurt de aanstaande verhuizing zeer, maar heeft ook begrip voor de situatie. De vereniging is al een tijdje op zoek naar een nieuw onderkomen, maar is daar tot op heden nog niet in geslaagd. Heeft u suggesties voor een betaalbaar alternatief onderkomen voor het Wijhese Museum? Neem dan contact op met de vereniging via historischeverenigingwijhe@gmail.com.
Het is nog een hele puzzel en een mooie uitdaging om een plan te ontwikkelen dat recht doet aan de monumentale waarden van het pand en tegelijkertijd goede en praktische woningen oplevert voor de huurders van SallandWonen. Om die reden wordt er in nauw overleg met Het Oversticht gewerkt. Het Oversticht is de organisatie die voor de gemeente Olst-Wijhe de ruimtelijke en monumentale kwaliteit in de gemeente bewaakt.

Bouwbedrijf Hemeltjen heeft ervaring met dit soort complexe verbouwingen en is geworteld in Wijhe. Dat zal zeker een voordeel zijn bij deze bijzondere klus. Er zullen zoveel mogelijk bijzondere elementen en detailleringen van het gebouw behouden blijven.

Wij streven ernaar om in het voorjaar van 2020 te starten met de transformatie van het pand.

Het bericht Monumentaal pand van SallandWonen krijgt woonfunctie verscheen eerst op Salland TV.