Politie dreigt trekkers van de weg bij provinciehuis Zwolle te halen, twee aanhoudingen bij boerendemonstratie

De spanning bij het provinciehuis in Zwolle rond de demonstratie van boeren neemt toe. De politie heeft de boeren zojuist opgeroepen hun trekkers van de openbare weg te halen. Als ze dat niet doen dan schuift een shovel van de politie de landbouwvoertuigen van de weg en is de schade voor de boeren. Inmiddels zijn er tientallen protesterende boeren bij het provinciehuis en dat aantal zwelt nog steeds aan. De boeren gaven de provincie twee weken geleden tot vandaag de tijd om te stoppen met het opleggen van dwangsommen aan zogenoemde PAS-melders. Maar het opleggen van dwangsommen is niet gestopt, en dus volgen er vandaag acties.

“Er moet wat gebeuren, dit kan zo niet langer”, zegt een boer, die vanuit Friesland naar Zwolle is gekomen. “Gewoon ter ondersteuning. Het is een keer genoeg. Iedereen verschuilt zich achter elkaar, maar dit moet nu van tafel. Zo ga je niet met mensen om.”

Of er vandaag iets zou gaan gebeuren, bleef lang onduidelijk. Uit gesprekken met boeren bleek niet dat er een grote, georganiseerde actie zou komen. Tegelijkertijd waren er ook geluiden van groepjes boeren die naar Zwolle zouden trekken. Vanochtend trekken over verschillende wegen groepen trekkers richting de provinciehoofdstad. Het gaat om boeren uit onder meer Friesland, Groningen en Drenthe maar ook Overijsselse boeren zijn inmiddels bij het provinciehuis aangekomen.

Foto: RTVOost

Personeel heeft vanochtend het provinciehuis uit voorzorg verlaten. De politie is bij het provinciehuis aanwezig met meerdere voertuigen, ook de ME is aanwezig. Trekkers die op de rijbaan geparkeerd stonden zijn op last van de politie ergens anders neergezet. De boeren blokkeren de weg tussen het provinciehuis en de rechtbank. Bedoeld of niet, het is een symbolische plek: een blokkade van de weg tussen politiek en rechtspraak. Er zijn tot nu toe twee mensen aangehouden, meldt de politie.

Of het tot een gesprek komt met de provincie is afwachten. De afgelopen weken is geprobeerd in contact te komen met vertegenwoordigers van de boeren, maar dat heeft niet tot een gesprek geleid meldt een woordvoerder van de provincie.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl