Stewardorganisatie GAE wint Veiligheidsprijs 2017

FOTO: archief Salland TV

Stewardorganisatie GAE is de winnaar van de Veiligheidsprijs 2017 Deventer. De organisatie verdient de prijs voor de inzet van de stewards bij voetbalwedstrijden en de professionaliseringsslag die de organisatie de afgelopen periode maakte. Burgemeester Heidema overhandigde de prijs namens het college van B&W op 13 oktober.

Het huidige voetbal vraagt veel van een stewardorganisatie. We willen dat wedstrijden veilig zijn en dat het tegelijkertijd een feestje is. Stewards moeten dus zowel gastheer zijn als de openbare orde en veiligheid in en buiten het stadion bewaken. Daarnaast doen stewards vaak onder lastige omstandigheden hun werk. Ze worden niet zelden door supporters uitgescholden of zelfs fysiek bedreigd.

Gestroomlijnde organisatie
De stewardorganisatie heeft de afgelopen periode een grote professionaliseringsslag gemaakt. De stewards staan onder alle omstandigheden hun mannetje. De organisatie is nu meer gestroomlijnd en teruggegaan van 15 naar 7 leidinggevenden. De operationele leiding is weer teruggebracht naar de veiligheidscoördinator in samenspraak met de commandopost.

Samen klus klaren
Daarnaast heeft de organisatie gewerkt aan het versterken van het teamgevoel tussen stewards onderling, de EHBO-medewerkers, politie en met medewerkers van beveiligingsbedrijf ROSEC. Samen moeten zij de ‘klus’ klaren. Om dat in de vingers te krijgen hebben de stewards de afgelopen periode een intensief trainings- en opleidingstraject gevolgd.

Prijs voor uitzonderlijke bijdrage aan veilig Deventer
De gemeente Deventer reikt de Veiligheidsprijs jaarlijks uit aan een persoon of organisatie die uitzonderlijk bijdraagt aan de veiligheid in Deventer. In 2016 was de winnaar Alex Hogeslag voor zijn inzet bij Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) in Deventer en in 2015 was de winnaar Bewonersinitiatief Voorstad Oost.

Source: Salland TV