Zwerfkattenpopulatie op humane wijze beheersbaar

De Dierenambulance Zwolle houdt zicht niet alleen bezig met het opvangen van (zwerf) dieren, ook het beheersbaar houden van de zwerfkattenpopulatie is een van de projecten. Het zogenaamde TNR-(“trap-neuter-return) “-project is bedoeld om deze cyclus te doorbreken door het vangen, steriliseren en terugplaatsen van zwerfkatten. Door deze methode wordt de populatie van zwerfkatten gecontroleerd, omdat ze zich dan niet langer ongecontroleerd kunnen voortplanten. Bovendien helpt TNR bij het verminderen van het aantal zwerfkatten dat in dierenasielen of op straat wordt geëuthanaseerd, aangezien gesteriliseerde katten minder geneigd zijn om zwerfkittens te krijgen en te laten overleven.

Bevorderen dierenwelzijn

Daarnaast is het TNR-project gericht op het verbeteren van de levenskwaliteit van zwerfkatten. Het project omvat vaak ook het verstrekken van voedsel, water, medische zorg en onderdak aan de gevangen katten voordat ze worden teruggezet. Dit helpt bij het verminderen van ziekten en lijden bij zwerfkatten, evenals het bevorderen van hun welzijn.

TNR-projecten worden uitgevoerd door dierenbeschermingsorganisaties en individuen, en sommige steden en gemeenten financieren of ondersteunen het project ook. Het project is echter niet zonder controverse, omdat sommige mensen zich zorgen maken dat het steriliseren en terugplaatsen van katten de populatie van zwerfkatten zou kunnen bevorderen. Toch is er bewijs dat TNR een effectieve methode kan zijn om de zwerfkattenpopulatie onder controle te houden en het lijden van zwerfkatten te verminderen.

Videoverslag: Martijn van Wieringen & Patrick van den Berg

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Powered by WPeMatico