Deventer zet drone in voor controles

De gemeente Deventer gaat een drone inzetten bij controles in het buitengebied en bij de technische inspectie van slecht bereikbare gebouwen en onoverzichtelijke complexen. Met een drone kan sneller en efficiënter toezicht worden gehouden op erfinrichtingsplannen maar ook op bijvoorbeeld gevels en daken.

Drones zijn in staat om foto’s te maken vanuit de lucht. Daarmee kunnen ze snel en overzichtelijk een beeld geven van een situatie. Drones zijn niet alleen veiliger, maar ook goedkoper dan bijvoorbeeld gebruik van steigers of hoogwerkers.

Privacy
“Privacy is een belangrijke voorwaarde”, zegt burgemeester Ron König over het initiatief. “We zetten een drone in om bijvoorbeeld technische controles uit te voeren, dus dan moeten privacygevoelige zaken niet worden vastgelegd.” Omdat de drone vanaf hoog in de lucht beelden maakt, komen voorbijgangers op straat of kentekens van auto’s niet herkenbaar in beeld.

Uitvoering controles
De gemeente is verantwoordelijk voor toezicht op bouwwerken. Er worden bijvoorbeeld technische inspecties gedaan of er wordt gekeken naar de bouwkwaliteit. Met een drone kan dit sneller en veiliger. Daarnaast wordt in het buitengebied gecontroleerd of er wordt voldaan aan het erfinrichtingsplan en of er zaken in strijd zijn met het bestemmingsplan. Er wordt per situatie gekeken of er een drone aan te pas moet komen.

Drones besturen
Een aantal toezichthouders krijgt een opleiding om een drone te mogen besturen. Bij het gebruik van een drone, moeten zij de wet- en regelgeving naleven. Bijvoorbeeld als het gaat om de hoogte waarop de drone mag vliegen. Ook wordt rekening gehouden met lokale belemmeringen zoals de no-fly zone rondom vliegveld Teuge, die ’s nachts in Deventer geldt.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de inzet van drones op www.deventer.nl/drones.

Powered by WPeMatico