Gemeente Raalte start proef met bodycams bij handhavers

Handhavers (boa’s) in de gemeente Raalte dragen sinds kort een bodycam. Dit is een kleine camera die standaard uit staat. De handhaver kan de bodycam aanzetten om een gebeurtenis te filmen, bijvoorbeeld als er een situatie ontstaat die onveilig is voor omstanders of voor de handhaver zelf. De beelden kunnen worden gebruikt bij een eventuele aangifte.

Burgemeester Martijn Dadema: “Onze handhavers hebben gedurende de dag veel contact met allerlei mensen. Dit gaat vaak goed, maar soms krijgen handhavers te maken met agressie en geweld. In zulke situaties kan de handhaver de bodycam aanzetten. De proef duurt één jaar. In die periode willen we erachter komen of de bodycams bijdragen aan de veiligheid van boa’s en omstanders.”

De-escalerend

De handhavers hebben dagelijks veel contact met mensen. Voorbijgangers schieten hen aan voor informatie, met een vraag of wijzen hen op bijvoorbeeld verkeerssituaties. Het kan ook gebeuren dat handhavers te maken krijgen met agressie of geweld. Uit landelijk onderzoek en ervaring in andere gemeenten blijkt dat het dragen van een bodycam agressie kan voorkomen en dat het een de-escalerend effect heeft op situaties die uit de hand dreigen te lopen.

Opslaan van beelden

Als er beelden zijn gemaakt, worden deze automatisch opgeslagen in een beveiligde (digitale) omgeving. De beelden kunnen niet op straat door de handhaver bekeken worden. De beelden worden automatisch na 72 uur verwijderd, tenzij er juridische redenen zijn om deze langer te bewaren.

Als er beelden van je zijn gemaakt, heb je het recht om deze in te zien. Wil je gebruik maken van dat recht? Meld je dan binnen 72 uur na het maken van opnamen bij de gemeente. Je kunt alleen de beelden inzien die van jou zelf zijn gemaakt, andere personen op de beelden worden onherkenbaar gemaakt.

Meer informatie Ga voor meer informatie over de proef met de bodycams en het opvragen van beelden naar www.raalte.nl/bodycams.

Powered by WPeMatico