Gemeente Olst-Wijhe gaat maatschappelijke partners en verenigingen ondersteunen bij verduurzaming

Vorig jaar heeft de gemeente Olst-Wijhe onderzocht wat de gevolgen waren van de hoge energieprijzen voor maatschappelijke partners en verenigingen. Uit het onderzoek blijkt dat deze organisaties zelf aan de slag zijn gegaan met energiebesparing. Wethouder Judith Compagner was vol lof over hun inspanningen: “Het is bewonderenswaardig om te zien hoe deze maatschappelijke organisaties en verenigingen hun eigen verantwoordelijkheid hebben genomen en actie hebben ondernomen toen de energieprijzen stegen. Hierdoor zijn er bij een groot deel van deze organisaties geen grote (financiële) problemen ontstaan. Wel hebben ze de gemeente gevraagd om ondersteuning bij het verduurzamen op de langere termijn.”

Er zijn echter twee uitzonderingen: zwembad De Welters in Wijhe en ut Huus in Olst. Zij zijn afhankelijk van het gemeentelijke energiecontract dat vorig jaar opnieuw werd aanbesteed na het beëindigen van het contract met Gazprom. Het nieuwe energiecontract had voor hen een grote financiële impact. Om die reden zal de gemeente hen in 2023 voor 50% van de extra kosten als gevolg van deze nieuwe aanbesteding compenseren. Wethouder Judith Compagner benadrukte dat het gaat om een gezamenlijke verantwoordelijkheid en dat de maatschappelijke impact groot is als deze organisaties in de knel komen.

Voor het verduurzamen werkt de gemeente nu aan een voorstel. In de tweede helft van april zal het college hierover een besluit nemen en worden de maatschappelijke partners en verenigingen geïnformeerd.

Powered by WPeMatico