Jongeren starten campagne tegen wooncrisis

Afgelopen weekend werd op meer dan 10 plaatsen in heel Nederland door jongeren een campagne afgetrapt tegen de huidige wooncrisis. Zo vond er op de Grote Markt in Groningen een manifestatie plaats en hebben op het Domplein in Utrecht tientallen jongeren in tenten overnacht. In Zwolle hebben activisten dit weekend posters in de hele stad opgehangen met “UITGEWOOND” er op. De campagne “Uitgewoond” lanceert tevens een petitie op hun site die de politiek oproept om met een concrete visie te komen om de wooncrisis aan te pakken.
“Wachtlijsten van meer dan 7 jaar, onbetaalbare huurprijzen en malafide huisjesmelkers die over de rug van jongeren veel geld verdienen. Het zijn zaken die de afgelopen jaren steeds vanzelfsprekender zijn geworden,” zegt Jesse Koops, een van de initiatiefnemers van de campagne. “We zitten in een wooncrisis die zijn weerga niet kent. Terwijl deze crisis alleen maar groter wordt, steekt de politiek zijn kop in het zand of komt met schijnoplossingen. Wij pikken het niet langer. Iedereen heeft het recht op een betaalbare woning. Wonen is een recht en geen privilege. De politiek komt niet in actie, dus daarom doen wij het maar.”
De verhalen die de jongeren in de aanloop naar deze campagne hebben verzameld zijn volgens Koops meer dan schrijnend te noemen. “We kwamen bijvoorbeeld in contact met een jonge student die in de handen was gevallen van een huisjesmelker. Toen hij erachter kwam dat hij bijna twee keer zoveel huur betaalde als wettelijk voor zijn woning is toegestaan, stapte hij met zijn huisgenoten naar de huurcommissie. Opeens werden er vervolgens bij degenen die naar de huurcommissie waren gestapt dure spullen gestolen en werden er ex-gedetineerden in hun huis geplaatst. Dit bleek allemaal een plan van de huisbaas om deze ‘lastige huurders’ de deur uit te werken. Er is totaal geen toezicht waardoor dit soort figuren ongestoord hun gang kunnen gaan.”
Volgens Koops is deze aftrap nog maar het begin. “De komende weken gaan we met nog meer acties door het hele land aandacht vragen voor de wooncrisis. Daarnaast gaan we zelf ook nadenken over mogelijke oplossingen voor de woonproblemen. We nodigen iedereen uit om hierover met ons mee te denken.”
Met deze campagne hopen de jongeren zoveel mogelijk aandacht te vragen voor de huidige wooncrisis. Via hun acties en petitie willen ze de komende maanden de wooncrisis hoog op de politieke agenda zetten.
 
Het bericht Jongeren starten campagne tegen wooncrisis verscheen eerst op Salland TV.