Landstede MBO doet voor het eerst mee aan finale landelijke vakwedstrijden

Skills Heroes daagt beste mbo-studenten uitLandstede MBO doet voor het eerst mee aan finale landelijke vakwedstrijden
Hoe daag je mbo’ers uit? Door ze mee te laten doen aan Skills Heroes, dé vakwedstrijden voor het middelbaar beroepsonderwijs. Landstede MBO doet dit jaar voor het eerst mee en gaat met 9 studenten naar de landelijke finale in Leeuwarden op 4,5 en 6 maart.
‘Voor onze studenten is het een prachtige kans om te excelleren: je ziet ze groeien in hun beroep’, zegt projectleider Jan van Dijk. ‘Wij willen meer aandacht voor het vakmanschap van studenten. Dat gebeurt bij Skills Heroes: wedstrijden die studenten motiveren om in hun vak de beste van Nederland te worden’, legt Jan uit.
Namens Landstede MBO hebben 18 opleidingen meegedaan aan de kwalificatiewedstrijden: van Kok, Kapper en Onderwijsassistent tot ICT-beheerder, Mediavormgever en Verzorgende IG. De voorrondes waren het afgelopen halfjaar op de Landstede-locaties in Harderwijk, Raalte en Zwolle. Voor elke opleiding is de beste student geselecteerd, in totaal hadden er zich 100 aangemeld. Jan: ‘Sommige waren gevraagd door hun docent, bij andere opleidingen gingen hele klassen onderling de strijd aan.’
Best spannend
De opdrachten kwamen van WorldSkills Netherlands, initiatiefnemer van de vakwedstrijden. ‘Ze sluiten perfect aan bij de beroepen waarvoor we opleiden. Zo bedachten studenten Evenementenorganisatie een evenement dat Kunstbende Overijssel meer bekendheid geeft. Bij Verzorgende IG moesten de studenten een zorgplan opstellen en vitale functies meten. En daarbij hielden ze natuurlijk ook de patiënt in de gaten’, vertelt Jan. Een jury, die bestond uit docenten en mensen uit het vak, beoordeelde het proces en het resultaat.
De studenten vonden het vooraf best spannend, weet Jan. ‘Maar gaandeweg groeiden ze in hun rol als vakman of vakvrouw.
Je zag ze ontspannen, ze leefden zich helemaal uit!’
Landelijke finales
Na de voorrondes op de eigen school en de kwalificatiewedstrijden in het land volgen de landelijke finales in het WTC in Leeuwarden. Er deden 60 mbo-scholen mee aan de kwalificatiewedstrijden. Van elke opleiding mochten de 8 beste studenten naar de landelijke finales. Bij 9 wedstrijden is dat een student van Landstede MBO gelukt.
Jan: ‘De studenten krijgen van tevoren driekwart van de opdracht om zich voor te bereiden. Dat doen ze met medestudenten, in de lessen, maar ook op hun stagebedrijf.’
In november was de kick-off binnen Landstede MBO voor alle studenten en hun begeleiders. Ze kregen de teamkleding en Carline Refuge, vorig jaar landskampioen Bloembinden en student van het Zone.college, deelde haar ervaringen.
Ter voorbereiding op de landelijke finale kregen de finalisten nog een workshop vanuit het excellentieprogramma BrainBoost van Landstede MBO. Om hen de principes mee te geven van de ‘fixed- en de growth-mindset’, hoe ze kunnen voorbereiden vanuit een plan en de finale alvast kunnen visualiseren. De belangrijkste tip was echter: om vooral te genieten en plezier te beleven in het moment van meedoen.
‘Ons streven is dat Skills Heroes een vaste plek krijgt in het lesprogramma’, besluit Jan. ‘En daarnaast dat er meer opleidingen mee gaan doen.’


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Het bericht Landstede MBO doet voor het eerst mee aan finale landelijke vakwedstrijden verscheen eerst op Salland TV.