Lenka Pitrmanova: gaan we de schijnvrijheid van het kapitalisme vieren?

We gaan 75 jaar vrijheid vieren in Raalte! Maar dit feestje is exclusief bedoeld voor kapitalistische landen! Rusland mag er niet bij horen. Kunnen we dan nog spreken over viering van vrijheid? Of over het demoniseren, het uitsluiten van Rusland en manipuleren van de geschiedenis. Is dat nog vrijheid?
Door Lenka Pitrmanova
Is dan vanaf 1945 nog iets veranderd in ons begrip over de politieke krachten in de wereld of denken we steeds in dezelfde oude patronen!  Wie de geschiedenis een beetje kent, weet dat Rusland een sleutelrol had in de Tweede Wereld Oorlog. Maar het verhaal van de geschiedenis wordt beïnvloed door persoonlijke voorkeuren van de organisatoren. Ik vind dat grof en onverantwoordelijk. Zijn de levens van gevallen Russen minder waard dan de levens van geallieerden? Vanwege Putin? Zijn Trump, Regan en Busch dan zulke lieverdjes? Wie voerde ook alweer de oorlog in Vietnam? Dat telt vast niet mee!!!
Wanneer houden we op met deze stompzinnige verdeling en uitsluiting? Hebben we niet begrepen dat dat juist de wortel is van alle conflicten?
Als Oostblokker ben ik telkens weer verbaasd over de angst van het Westen voor Rusland. Ik ben diep bedroefd hoe de haat en de angst voor links geworteld is in de psyche van de westerling.
Zijn de welgestelde, vrije westerlingen bekend met belangen van Engeland en Frankrijk in jaren 30, aan het begin van de Tweede Wereld Oorlog? Het belang bij de val van het communistische Rusland, vanwege de angst voor een klasseloze maatschappij, angst voor het verlies van het groot kapitaal, angst voor democratisering van hun gestelde orde?
Is het bekend dat de Tweede Wereld Oorlog niet een monster is van één persoon, maar een gevolg van politieke keuzes en invloed van de grote kapitaal, dat Hitler in de zadel heeft geholpen?
Velen spreken over de tirannie van communisme, maar wie spreekt er over de dictatuur van het kapitalisme? Over de zogenaamde vrije keuze-maatschappij, waar de mens tot een consument is gedegradeerd, waar economie een god is geworden, waar de giga bedrijven het politieke toneel bepalen. Vrije keuzes… alleen voor mensen met geld, stiekem dan hè? Voor als je geen geld hebt volgt uitsluiting, segregatie, onzekerheid, woningnood, de voedselbank.
Gaan we dat vieren?
Of gaan we vieren dat west en oost hun handen in elkaar hebben geslagen! Dat ieder op zijn eigen manier de vrijheid vorm heeft gegeven! Gaan we, kortom, de échte vrijheid vieren: de ander in zijn eigen waarde laten en zaken vertellen zoals ze zijn. Met respect voor elkaar!
Want ieder leven telt. Of het nu leven uit het Oosten of leven uit het Westen is! Dat is vrijheid!
Durf die dan ook vrij te laten zijn.
Het bericht Lenka Pitrmanova: gaan we de schijnvrijheid van het kapitalisme vieren? verscheen eerst op Opinie in Salland.

Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Het bericht Lenka Pitrmanova: gaan we de schijnvrijheid van het kapitalisme vieren? verscheen eerst op Salland TV.