Marian Kodden: kerkgebouwen met respect toekomstperpectief geven

In de actie Kerkbalans schrijft de parochie Heilig Kruis dat er tussen nu en vijf jaar “misschien maar één kerk over is over voor de liturgie, en dat er dus een andere bestemming gezocht moet worden voor de andere kerkgebouwen.” We hebben het dan over de RK-kerken in Raalte, Broekland, Heeten, Nieuw-Heeten, Mariënheem, Luttenberg, Haarle en Holten.
We vragen Sallanders mee te denken naar wat er dan met die lege gebouwen moet gebeuren.
Door Marian Kodden
Door allerlei omstandigheden interesseert ‘de kerk’ mij helemaal niet meer. Het celibaat staat me tegen, een gelijkwaardige positie voor vrouwen in deze organisatie, waarom houden ze dat tegen? Dat aanpassen zou al heel goed zijn voor de energie. Normaal gesproken is een gemengd gezelschap een beter gezelschap. Op allerlei niveaus.
Anders dan ‘de kerk’ interesseren de kerkgebouwen mij dan weer wel. Die zijn vaak prachtig, soms ook helemaal niet, maar altijd zit er een geschiedenis aan vast. Eigenlijk vind ik ook dat de kerken van de mensen zijn. Over het algemeen gebouwd, ook historisch lang geleden, door donaties, de wekelijkse collecte, dus betaald door de gelovigen. En natuurlijk de mensen die zoveel betaalden dat ze een eigen bankje kregen, wat niet per definitie de meest gelovige personen waren. Wel degenen met een groot ego en een dikke portemonnee. Maar laat ik verder die weg niet ingaan.
Terug naar de gebouwen. Als die leeg komen te staan, wat moet je er dan mee doen? Persoonlijk vind ik dat je respect moet hebben voor herkomst en geschiedenis van zo’n gebouw. Ik heb er niet zo’n moeite mee als er iets commercieels in komt, maar een wokrestaurant of een bar, dat gaat me te ver, ook vanuit compassie met de gelovigen, die toch al heel veel moeite hebben met het feit dat er überhaupt geen kerkfunctie meer aan het gebouw hangt.
Mooi vergelijk: op zondag zal ik zeker niet aan de straatkant de ramen zemen. Er zijn nog heel veel mensen die met dit soort zaken vanuit de geloofsregels moeite hebben en waarom zou je die kwetsen? Iets met respect! Wat ik aan de achterkant/tuinkant doe is uiteraard mijn eigen zaak.
Veel kerken zijn monumenten. Maar vaak mag er dan binnen wel het een en ander gedaan worden. Kijk naar boekhandel Waanders in Zwolle, die gebruikt de kerk respect- en smaakvol, terwijl je monumentale originele details nog volop kunt zien. Geweldig toch!
Kijk ook naar de voormalige synagoge in Raalte. Daar zit nu een stilte- bezinningscentrum dat regelmatig inloopochtenden heeft met spirituele activiteiten. Heel passend gezien de voormalige functie en een aanwinst. Ook als kultuurhuis, bieb, opleidingscentrum lijken de gebouwen gezien de voormalige functies en intentie heel geschikt.
En kerken die je wel echt mag verbouwen: woonruimte maken!!  Er is een schreeuwend tekort aan betaalbare appartementen voor zowel jong als oud.
En hoe mooi is dan de link: nieuw leven in de kerk blazen.
Het bericht Marian Kodden: kerkgebouwen met respect toekomstperpectief geven verscheen eerst op Opinie in Salland.

Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Het bericht Marian Kodden: kerkgebouwen met respect toekomstperpectief geven verscheen eerst op Salland TV.