Niet meer in quarantaine na positieve zelftest

Bron: Rijksoverheid

De laatste corona-adviezen, met betrekking tot zelftesten en isolatie, kunnen komen te vervallen volgens het kabinet, op advies van het Outbreak Management Team (OMT) en het Maatschappelijk Impact Team (MIT). Dit is mogelijk omdat de afweer in Nederland inmiddels hoog is en weinig mensen ernstig ziek worden van de huidige virusvarianten. Het kabinet benadrukt echter dat het belangrijk is om bij griep- of verkoudheidsklachten het gezonde verstand te blijven gebruiken en thuis te blijven als je ziek bent. Ook wordt geadviseerd om fysiek contact met kwetsbaren te beperken, in je elleboog te hoesten of te niezen, regelmatig handen te wassen en voor voldoende frisse lucht te zorgen.

Minder ernstig zieken

Het OMT geeft aan dat Nederland in de endemische fase van het coronavirus is beland. Dit betekent dat het virus weliswaar constant rondgaat onder de bevolking, maar bijna iedereen door vaccinatie of een doorgemaakte infectie afweer heeft opgebouwd, waardoor maar weinig mensen ernstig ziek worden. Covid-19 leidt niet meer tot grote maatschappelijke en economische problemen en daarom kunnen de laatste adviezen nu ook vervallen.

Geen nieuwe vaccinatieronde

Er zal dit voorjaar geen nieuwe vaccinatieronde worden georganiseerd, vanwege het verloop van de pandemie, de opgebouwde bescherming en de minder ziekmakende omikronvariant die momenteel dominant is. Een extra herhaalprik zou op dit moment weinig extra bescherming bieden, maar sommige mensen met een medisch hoog risico kunnen wellicht wel een extra herhaalprik nodig hebben. Het gaat hierbij om individuele patiënten die door hun medisch specialist kunnen worden doorverwezen. De basisserie en de herhaalprik blijven beschikbaar voor iedereen vanaf 12 jaar die deze nog niet gehaald heeft.

Sluiten GGD Teststraten

De GGD-teststraten zullen snel sluiten, nu het OMT heeft aangegeven dat grootschalig testen geen toegevoegde waarde meer heeft. Het doen van een test voor een herstelbewijs bij de GGD kan nog tot en met 17 maart. Mensen die een DCC-herstelbewijs nodig hebben om te reizen, kunnen deze nu via de commerciële teststraat krijgen.  Monitoring en surveillance blijven belangrijk om het virus in de gaten te houden, aangezien we niet precies weten hoe COVID-19 zich zal ontwikkelen. Ziekenhuizen spelen hierbij een belangrijke rol, en goede surveillance kan helpen om onder meer ziekmakendere of besmettelijkere varianten te identificeren en zicht te houden op de mate van bescherming door het vaccinatieprogramma.

Powered by WPeMatico