Herman Holtmaat: wat kunnen we nog meer met de kerk?

De enveloppe van actie Kerkbalans viel op de mat. Nu geef ik elk jaar redelijk trouw. Je wilt toch graag dat de kerk zich redt in onze dorpsgemeenschap omdat ze toch belangrijk werk doet. Ze zorgt voor verbinding en zeker bij rouw en trouw is de kerk ook belangrijk voor de rituelen die we daarbij samen graag uit willen voeren.
Door Herman Holtmaat
Dit jaar werd er echter wel een erg groot appel gedaan om te geven om zo de kerk als gebouw overeind te houden. Misschien moet anders de kerk wel sluiten over vijf jaar. En dat willen we toch niet?
Het decanaat zegt nu al dat er over vijf jaar voor de liturgie nog maar één kerk nodig zal zijn voor heel Salland. De Kruisverheffing? Misschien is juist voor dat gebouw nog wel een mooi alternatief te bedenken. Maar goed, laten we er eens vanuit gaan dat over vijf jaar de kerk in Luttenberg dicht moet. Wat dan? Kunnen we dan ons geloof nog wel vieren in Luttenberg en wat doen we dan met het lege gebouw?
We hebben bij Maria-oord de Mariakapel bewaard en dat zou een uitstekende plek zijn voor de dan nog praktiserende gelovigen om hun geloof te vieren. Zelfs de klok doet het nog om de kerkgang aan te kondigen. Dus daarin is gelukkig voorzien en dat is al een zorg minder!
Maar wat kun je dan met de lege kerk. Tegen de vlakte schuiven is zonde want het is toch een mooi baken in het dorp. Kun je het hergebruiken zoals nu al in Deventer en Zwolle gebeurt? Daar hebben ze er appartementen in gemaakt en een groot restaurant.
Ook in onze gemeente Raalte is de toekomstige bestemming van kerken een actueel onderwerp. De gemeente zal aan de slag gaan met een kerkenvisie. Het college is bereid om, indien de kerken en de parochies zo’n kerkenvisie wensen, daarin een voortrekkersrol op zich te nemen. “Dat biedt ook de mogelijkheid om de visie te implementeren in beleid, zoals aansluiten bij de Omgevingsvisie”.
Als wij nu zelf mee willen praten en denken in Luttenberg zullen we nu al ideeën aan moeten dragen wat er met onze kerk het beste kan gebeuren.
Wat schiet mij dan door het hoofd? Mag ik vast een paar voorzetten geven?
Een supermarkt: de Coöp zit een beetje klem op de plek waar ze nu zitten. Als ze nou eens naar de kerk gaan. Dan hebben ze meer ruimte. Een mooie koffiehoek erbij. Ruimte voor de geldautomaat van de nieuwe gezamenlijke banken. Een leestafel voor de senioren. Een slijterij met een ruimte om een borreltje te drinken. Kinderopvang erbij. Alles mooi bij elkaar in het centrum van het dorp.
Een Bed en Breakfest: Salland wil zich profileren als fiets en recreatiegebied. Er is steeds meer behoefte aan B.&B. accommodaties. Waarom niet een stuk of tien plekken in de kerk. Moet toch rendabel te maken zijn? Zeker als je er een mooie grote huiskamer bij maakt. En dan kunnen die bussen met Chinezen hier ook een keer overnachten.
Een Huis voor de Zorg: er is steeds meer behoefte aan zorgplekken voor ouderen. Kunnen we de kerk ombouwen tot zo’n zorghuis waar mensen begeleid kunnen wonen, werken en samenzijn. Samen met de kerk de vergrijzing te lijf gaan.
Bio-teelt: misschien is het ook wel een uitstekend gebouw voor een vorm van bio-teelt voor dieren en/of groente. Meelwormen of groenten die aansluiten bij de experimentele vormen die in Salland gestalte krijgen en waarin Salland ook graag voorloper wil zijn. Samen met de universiteit van Wageningen en de Laarman als nieuw voedingscentrum.
Kortom, ideeën genoeg. Laten we er samen maar eens over nadenken. Ondertussen heb ik trouw mijn kerkbalansformulier ingevuld om toch maar weer te geven voor onze kerk. En misschien ook wel een beetje voor behoud van die kerk.
 
Het bericht Herman Holtmaat: wat kunnen we nog meer met de kerk? verscheen eerst op Opinie in Salland.

Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Het bericht Herman Holtmaat: wat kunnen we nog meer met de kerk? verscheen eerst op Salland TV.